Οι ετικέτες για τα κρασιά Ροζακί και Ασσύρτικο που σχεδιάσαμε για την Οινοποιια Τσικρικωνη – Tsikrikonis Winery, κέρδισαν το Χάλκινο στα βραβεία σχεδιασμού ετικετών κρασιού Olymp Awards – Food and Drinks Competitions!

Σχεδίαση ετικέτας “Assyrtiko – Malagousia”

Η οινοποιία Τσικρικώνη εμπιστεύτηκε την Artware για τον σχεδιασμό και των δύο νέων ετικετών κρασιού, του Ασύρτικου και της Μαλαγουζιάς. Οι νέες αυτές ετικέτες αποτέλεσαν μια ξεχωριστή πρόκληση δημιουργίας, καθώς αποκλειστικός παραλήπτης τους είναι η αγορά του εξωτερικού.

Οι νέες αυτές ετικέτες έρχονται να συμπληρώσουν μια μεγαλύτερη γκάμα κρασιών, τη σειρά Γήοινος και το Ροζακί, ετικέτες των οποίων δημιούργησε και πάλι η Artware και αποτέλεσαν τον επιτυχημένο προάγγελο για το άνοιγμα της οινοποιίας στη διεθνή αγορά.

Έμπνευση δημιουργίας

Τα ίδια τα προϊόντα αποτελούν προτάσεις της οινοποιίας Τσικρικώνη, οι οποίες διαθέτουν μοναδική και χαρακτηριστική γεύση. Έτσι, ο σχεδιασμός της ετικέτας θα έπρεπε να σεβαστεί από τη μία τη σύνθετη δομή και τη μοναδικότητα της γεύσης του προϊόντος και από την άλλη την ήδη διαμορφωμένη οπτική ταυτότητα των ετικετών της οινοποιίας. Έτσι, για την αποτύπωση της εικόνας, διατηρήθηκε η επιτυχημένη δομή και το μοτίβο της ετικέτας για το Ροζακί, ενώ έμπνευση για τον σχεδιασμό της εικόνας στάθηκαν τα ίδια τα ονόματα των κρασιών.

Μοναδική ταυτότητα

Με βάση το αρχικό τους γράμμα, το όνομα του κάθε κρασιού βρίσκεται σε αφαιρετική αποδόμηση στο κέντρο της ετικέτας. Η απέριττη σχεδίαση τονίζει την καθαρότητα της γεύσης και αναπαριστά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Ξεχωριστή βαρύτητα δόθηκε και στο συνοδευτικό κείμενο. Με μια ιδιαίτερη ποιητικότητα, και με περιεχόμενο και δομή να πατούν επάνω στα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας, η Μαλαγουζιά παρομοιάζεται με «γλυκιά, μισοξεχασμένη μνήμη» και «επιθυμία», λόγω της επαναφοράς της καλλιέργειάς της και της αναβίωσής της, ένα βήμα πριν την εξαφάνιση της ποικιλίας, ενώ το Ασύρτικο παρουσιάζεται ως «γλυκόξινο άγγιγμα του ανέμου», καθώς, ενώ έχει ανάγκη από το ξερό θερμό κλίμα, η παραμικρή υψηλότερη ένταση θερμού ρεύματος αέρα μπορεί να το καταστρέψει.

Τσικρικώνης

Έτος: 2017
Τομέας: Συσκευασία Οίνου

Έρευνα
Σχεδιασμός συσκευασίας
Package Design